Hydnellum caeruleum (Hοrnem.) P. Karst.
Ευρετήριο / Βασιδιομύκητες

Hydnellum caeruleum (Hοrnem.) P. Karst.
Hydnellum caeruleum (Hοrnem.) P. Karst. Υδνίσκος ο κυανός Οικολογία: Από Αύγουστο έως Δεκέμβριο, μοναχικά ή κατά μικρές ομάδες, σε δάση κωνοφόρων (πεύκου, ερυθρελάτης) ή οξιάς σ.μ.β., σε όξινα, αμμώδη εδάφη. Ασυνήθιστο (Μ, Σ, ΚΥ). Μορφολογία: Καπέλο με μορφή ακανόνιστα κυκλικής σβούρας (διάμ. 2-7 (11) εκ.) με κυματιστή, οδοντωτή, λευκή περίμετρο. Επάνω -άγονη- επιφάνεια, κυρτή, επίπεδη ή κοίλη, κυανόγκριζη ή κυανή και βελούδινη αρχικά, με λακκούβες, ομόκεντρα κύματα και ρυτίδες, γυμνή, συχνά με καφετιούς τόνους στο κέντρο αργότερα. Υμενοφόρα επιφάνεια με αγκάθια μήκους έως 5 χιλ., κυανή-καφετιά αρχικά, γκριζολευκωπή αργότερα και τελικά καφετιά. Πόδι με διαστάσεις 1,5-5 x 1-2,5 εκ., κυλινδρικό ή διογκωμένο, συμπαγές, πορτοκαλοκαφετί ή καφετί, με υπολείμματα του υποστρώματος που εγκλωβίζει στη σάρκα του. Σάρκα σκληρή, φελλώδης, με δύο στρώματα, λευκωπή, κυανόγκριζη ή κυανομαυριδερή στο καπέλο, με βαθύχρωμες ζώνες ή καμπύλες, πορτοκαλιά, κοκκινοκαφετιά ή πορτοκαλοκαφετιά με κυανούς τόνους στο πόδι, με αλευρώδη μυρωδιά και ήπια γεύση. Σπόρια: 4,5-6 x 4-4,5 μm, ελλειπτικά, με αμβλεία, τραχιά εξογκώματα, ανοιχτόχρωμα κιτρινωπά έως υαλώδη. Παρατηρήσεις: Το Hydnellum suaveοlens έχει λευκωπές-κυανωπές και καφετιές αποχρώσεις στο καπέλο, χωρίς πορτοκαλοκαφετιές αποχρώσεις στη σάρκα του ποδιού, αρωματική μυρωδιά γλυκάνισου και μικρότερα, ακανόνιστα πολυγωνικά σπόρια (3,5-5 x 2-3,5 μm). Το Hydnellum compactum καρποφορεί σε δάση πλατυφύλλων και έχει λευκωπές, ωχροκίτρινες, κιτρινοκαφετιές και καφετιές αποχρώσεις στο καπέλο (έως 7,5 εκ. διάμ.), ομοιόχρωμο πόδι και πικάντικη ή πικρή γεύση. Το Phellοdοn niger (αρ.334) έχει κυανομαυριδερές ή μαύρες αποχρώσεις στο καπέλο, καλοσχηματισμένο, ριζώδες μαύρο πόδι και μαυριδερή σάρκα με διαφορετική σύσταση στα δύο στρώματα της. Εδωδιμότητα: Δεν τρώγεται. Κλειδί: Το στροβιλόμορφο βασιδίωμα, το κυανόγκριζο καπέλο (διάμ. 3-7 εκ.), η λευκωπή, κυανόγκριζη ή κυανομαυριδερή πορτοκαλιά σάρκα, η αλευρώδης μυρωδιά και η ήπια γεύση.
14479523_1208646809194691_4960215625933003283_n.jpg