Mattirolomyces terfezioides (Mattir.) E. Fisch.
Ευρετήριο / Ασκομύκητες

Mattirolomyces terfezioides (Mattir.) E. Fisch.
Το φαγώσιμο Mattirolomyces terfezioides (Mattir.) E. Fisch. (=Choiromyces terfezioides Mattir., Terfezia terfezioides (Mattir.) Trappe) (MS229, ALV179, nahuby.sk, trufamania.com, illyeszoltan.hu, manitari.gr) καρποφορεί υπογείως ή ημιυπογείως, από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο, στην ενδοχώρα, στα ηπειρωτικά, σε καλλιεργημένα ή χέρσα εδάφη, σε αμμώδη αλκαλικά εδάφη και κάτω από δέντρα (οξιά, Prunus, πορτοκαλιά, ακακία) και παράγει (μικρά) μέτρια έως μεγάλα, βολβώδη, ακανόνιστα, με ύβους και αυλακώσεις, λευκωπά, αργιλόχρωμα, γκριζωπά, κοκκινωπά έως καφεμαυριδερά, λεία ή τραχιά, συχνά ραγαδιασμένα ασκώματα (διάμ. (1) 3-10 (15) (20) εκ.) ως επί το πλείστον χωρίς άγονη βάση, σαρκώδη, συνεχές, λευκωπό, ωχρό-σκωριόχρωμο έως ωχροπρασινωπό πηρίδιο, μαλακό, λευκωπό έως ωχροκαφετί-σκωριόχρωμο θρόμβο με λευκωπές, φαρδιές, άγονες φλέβες, ιδιαίτερα γλυκιά γεύση, ευχάριστη μυρωδιά, 8-σπορους, αβγόμορφους ασκούς (90-120 (13ο) x 35-55 μm) με μικρή προέκταση και σφαιρικά, κιτρινωπά, μερικές φορές τακτοποιημένα σε δύο σειρές ασκοσπόρια ((15) 16-18 (19) μm) με μεγάλες, αρκετά κανονικές, πολυγωνικές κυψέλες, που δίνουν διχτυωτή όψη.
Πηγή: Γιώργου Κωνσταντινίδη: Υπόγειοι Ασκομύκητες (αδημοσίευτο αρχείο)